Pregunta resposta

 • Enviada: 16/10/2014
 • per: Josep A. Vidal
 • Presentada: 24/10/2014
 • Estat: Contestada
 • Arxivat en: Fet Nacional i Dret a decidir
 • Comparteix:

9N?

Amb tot el respecte que cal i amb gran consideració envers l'acció política que desenvolupeu els partits que heu donat suport a l'expressió ciutadana de la sobirania del nostre poble, em permeto expressar la meva esperança que sabreu estar fins al final del procés a l'alçada del que demana aquesta cruïlla històrica en què ens trobem.
Se us va confiar la torxa de la voluntat popular, expressada clarament i reiterada sense equívocs, i l'heu sabuda portar amb correcció, dignitat i fins i tot generositat, si més no en aparença, fins ara. És per això que us prego, en aquest moment delicat del procés en què cal prendre decisions clares i fermes, que no defalleixin ni la vostra generositat política ni la vostra responsabilitat històrica ni la vostra fidelitat a la confiança que us ha fet la ciutadania. Recordeu que actueu per delegació, que porteu a les mans un encàrrec que heu rebut dels ciutadans, i que la torxa que el simbolitza no és vostra, de ningú en particular, sinó de tots. No fora bo que allò que us ha estat per gestionar-ho en benefici de tots, ho consideressiu un instrument per als interessos particulars del vostre partit, tot i que és comprensible que us hi sentiu igualment compromesos. Ens cal un moment zero, potser inèdit en la nostra història i d'una generositat extrema, sobre el qual es podrà reprendre, potser –i tant de bo– amb bases noves la dinàmica particular de cada grup. Necessitem un moment "fundacional", perquè, sigui quin sigui el resultat del procés, la Catalunya que en sortirà no tornarà a ser la Catalunya d'ara, i pot no ser-ho per bé o per mal. No tinc cap dubte que caldrà gestionar-la en un context polític, històric i social diferent.
Com a ciutadà, i per la confiança amb què hem posat a les vostres mans un encàrrec transcendental per al nostre país, us desitjo i us reclamo generositat, responsabilitat, coherència i cohesió, i seny.

(Adreço aquest mateix prec als altres partits adherits fins ara a la consulta del 9N)


 • Aquesta pregunta va ser enregistrada el 24/10/2014 en nom de Josep A. Vidal


 • Resposta directa d'ICV-EUiA:
  En primer lloc gràcies pel seu escrit, pel respecte i il·lusió que mostren les seves paraules.
  A ICV considerem que hem treballat a favor de l’exercici del dret a decidir amb constància coherència i lleialtat, contribuint a enriquir la seva pluralitat ibtransversalitat social i política. Com sempre hem dit, el dret a decidir no és propietat ni d’un partit, ni d’una majoria de govern, sinó del conjunt de la societat catalana.
  La responsabilitat de la suspensió de la consulta és del govern del PP
  que, amb el suport del PSOE, UPyD i C’S, ha utilitzat tots els mitjans
  jurídics al seu abast per impedir la celebració de la consulta d’acord amb
  la Llei de Consultes i el decret de convocatòria.
  Ara bé, també considerem que la proposta del govern és un error que trenca la unitat de les forces polítiques i que devalua l’objectiu polític de realitzar una consulta ben feta i amb efectes polítics reals.
  ICV i EUiA estan treballant, amb el conjunt de forces polítiques
  favorables al dret a decidir i amb l’ANC i OC, per establir un marc unitari
  que permeti que el 9N esdevingui una jornada de mobilització a favor del
  dret democràtic a decidir el futur polític de Catalunya i de denúncia de
  l’actuació del govern del PP. La ciutadania ha de poder expressar
  aquesta voluntat de diferents formes: mitjançant la campanya unitària de
  denúncia contra el govern del PP a instàncies judicials europees i el
  procés participatiu convocat pel govern.
  El que és fonamental és que hi hagi una massiva mobilització ciutadana
  com a expressió de la voluntat de decidir.
  Per a ICV el 9N s’ha de convertir en un pas més cap el veritable exercici
  del dret a decidir, del dret a l’autodeterminació de Catalunya, i per això fem una crida als partits polítics i a la ciutadania a superar la manca d’unitat, les incerteses i malentesos d’aquests darrers dies i a mobilitzar-se de forma massiva en defensa dels nostres drets.
  ICV continuarem treballant per la celebració d’una consulta o
  referèndum amb plenes garanties democràtiques, com l’única solució
  que pot resoldre el conflicte d’una majoria de la societat catalana
  amb l’Estat.

comments powered by Disqus